HEEMSKERK - Er dreigt een einde te komen aan een eeuwenoude traditie. De kortebaandraverij, in veel Noord-Hollandse gemeenten het hoogtepunt van het jaarlijkse dorpsfeest, staat op omvallen. De aanleiding? De nieuwe belastingwet die in de maak is.

Het bedrijf dat de weddenschappen rond de kortebaandraverijen faciliteert en organiseert, 'Runnerz', moet net als de bezoekers die een gokje wagen 29 procent kansspelbelasting gaan afdragen. Het gevolg is dat bij het bedrijf aanzienlijk minder geld binnen komt en dus veel minder zal kunnen gaan afdragen aan de organisaties van de wedstrijden.

"Dijk van een probleem"
"De opbrengsten van de totalisator zijn ongeveer twintig procent van onze inkomsten", zegt Gerard Post Uiterweer van de harddraverij in Heemskerk. "Dus als die inkomsten wegvallen, hebben wij een dijk van een probleem." Maar niet alleen Heemskerk, ook Beverwijk, Santpoort en andere, vooral kleinere wedstrijden in Noord-Holland, moeten de toekomst vrezen.

Post Uiterweer: "Mensen kunnen zich niet voorstellen dat het ophoudt te bestaan. In de meeste dorpen heeft het een traditie van soms honderden jaren. In Medemblik is de kortebaandraverij zelfs immaterieel cultureel erfgoed. Toch zou het zo maar kunnen dat de wedstrijden met een simpele belastingmaatregel zomaar de nek worden omgedraaid."

"Niet voor te stellen"
'Mister kortebaandraverij' Aad Pools is danig onder de indruk van het mogelijke einde van 'zijn' wedstrijden. "Ik wil er niet aan denken. Geen kortebaan meer, het is niet voor te stellen. De mensen zullen het niet begrijpen. Ga het de massa die jaarlijks naar de wedstrijden komt maar vertellen. Dat wordt oorlog! In Heemskerk goot het deze zomer van de regen. De race moest worden uitgesteld. Tegen het einde van de wedstrijd was het bijna donker. En toch bleef iedereen! En er dan nu mee stoppen...? Het zou een ramp zijn." Het nieuwe belastingplan wordt deze week in de Tweede Kamer behandeld.