HEEMSKERK - Vijf verschillende partijen uit Heemskerk/Beverwijk hebben de handen ineen geslagen en een ambitieus plan ingediend bij de gemeente Heemskerk om in het pand van de oude St. Jozefschool aan de A. Verherentstraat een nieuw podium en horecavoorziening te starten. Het pand waar tot eind mei de Nozem en de Non gehuisvest is, zal naar alle waarschijnlijkheid in de zomer aangekocht en verbouwd worden, zodat in de winter jong en oud kan genieten van de dagelijkse openstelling en het brede activiteitenprogramma in het pand.

Na een spannend proces van planvorming en een strenge selectie op het inhoudelijke, technische en financiële plan, door een commissie met onder andere buurtbewoners en de gemeente, mag André Dijkman en Willem Carbaat het pand aan de A. Verherentstraat kopen. Zij gaan samenwerken met horecaondernemer Arjan Sierhuis, St. Culturele Cirkel Heemskerk, IJmond Nieuws en Cultuurhuis Heemskerk. Daarnaast zijn er gesprekken gaande met andere partijen werkzaam met mensen met een psychiatrische achtergrond en een rock ’n roll dansschool, die aangegeven hebben mee te willen gaan in dit plan. Nu de periode van geheimhouding is afgelopen kan er ook met andere culturele en maatschappelijke partijen over samenwerking worden gesproken. Het is de ambitie om het pand voor en door Heemskerkers te laten runnen en hiermee een belangrijke meerwaarde voor de buurt en Heemskerk te zijn.

Andre Dijkman en Willem Carbaat willen graag dat dit historische pand zijn functie behoud op maatschappelijk en cultureel gebied voor Heemskerk en gaan daarom met hun bouwbedrijf investeren in het pand. Zij zijn benaderd door St. Culturele Cirkel Heemskerk voor een samenwerking en hoefden daar niet lang over na te denken. De vrijwilligers van St. Culturele Cirkel Heemskerk waren naarstig op zoek naar een nieuw onderkomen voor de professionele theater, muziek en filmvoorstellingen die zij programmeren. Dit pand leent zich daar perfect voor. IJmond Nieuws zocht ook een nieuwe plek voor de vele vrijwilligers die het lokale nieuws in beeld brengen en vanuit een studio uitzendingen kunnen gaan maken. Met horecaondernemer Arjan Sierhuis is er een professionele en ervaren horecapartij gevonden die in het pand met veel enthousiasme een vernieuwend en duurzaam concept gaat neerzetten. Het horecagedeelte gaat 7 dagen in de week open van ’s ochtends tot in de avonduren; voor koffie, lunch, diner en een borrel. Cultuurhuis Heemskerk zal het podium onder andere gebruiken voor optredens van haar popafdeling en theater- en muziekvoorstellingen voor de basisscholen in Heemskerk. Door een samenwerking met het gevestigde poppodium het Patronaat in Haarlem wordt er een hoogwaardig poppodiumprogramma opgezet met concerten van nieuwe en gevestigde namen, populaire dansavonden en alcoholvrije jongerenavonden. Voor startende bandjes uit de regio wordt Heemskerk het poppodium waar ze hun eerste podiumervaring op kunnen doen en nieuwe muziek kunnen lanceren.

Op de bovenverdieping van het pand wordt naast de tv studio en montage/redactieruimte van IJmond Nieuws ook een multifunctionele vergaderruimte en een flex-kantoor gerealiseerd. ZZP-ers en creatieve ondernemers die voorheen geen werkplek in Heemskerk konden bemachtigen kunnen hier per dag of dagdeel een mooie werkplek met uitzicht op de Laurentiuskerk huren.

De samenwerkende partijen hebben het afgelopen driekwart jaar aan het plan gewerkt. Omdat er een speciale gunningsprocedure door de gemeente was opgezet om het mooie historische pand voor de bewoners van Heemskerk te behouden moest dit alles stil worden gehouden. De partijen zijn dan nu ook erg blij dat zij als winnaar uit de bus zijn gekomen en dat ze eindelijk naar buiten kunnen treden met hun plannen. Het is voor allemaal een droom dat de voormalige Jozefschool elke dag open zal zijn voor publiek en dat er in Heemskerk een plek bij komt waar mensen kunnen genieten van concerten, films, voorstellingen en dansavonden. Ze hebben er enorm veel zin in en staan te popelen om te beginnen. Na een verbouwing willen zij vanaf januari 2020 volop van start met de horeca en de activiteiten. Nu alleen nog even een nieuwe pakkende naam voor het pand verzinnen.