IJMUIDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in februari 2022 bekendgemaakt een strafrechtelijk onderzoek te zijn gestart naar Tata Steel IJmuiden B.V. Dit onderzoek volgde op een aangifte van mr. Bénédicte Ficq namens ruim 800 omwonenden van het bedrijf. Woensdag verscheen een brief van Frisse Wind namens omwonenden van Tata Steel. In deze brief uiten zij hun zorgen over de duur en voortgang van het strafrechtelijk onderzoek.

Hoge prioriteit

Het OM heeft begrip voor de grote zorgen over gezondheid en leefomgeving die leven bij de omwonenden en andere betrokkenen van Tata Steel. Het OM neemt die zorgen serieus. Daarom doet het OM zorgvuldig onderzoek naar mogelijke strafbare feiten. Alleen op basis van een stevig en volledig onderzoeksdossier kunnen goede beslissingen genomen worden. Dat doet recht aan de zorgen van de aangevers en briefschrijvers. Juist daarom wil het OM benadrukken dat dit onderzoek een hoge prioriteit heeft. Zij hebben recht op een veilige en gezonde leefomgeving. Als bedrijven dat recht schenden door mogelijk strafbaar handelen, is het de taak van het OM om daar daadkrachtig tegen op te treden.

Het strafrechtelijk onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek is omvangrijk, technisch van aard en juridisch complex. Sinds de start is er veel werk verzet en zijn belangrijke stappen gezet. Tegelijkertijd is het, vanwege de aard van het onderzoek, niet mogelijk om tussentijds inhoudelijk te communiceren over de voortgang. Openbare uitlatingen kunnen het onderzoek schaden of vertragen. Dit betekent echter niet dat het OM of andere betrokken instanties in de tussentijd niet optreden. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied houdt de situatie bij Tata Steel nauwlettend in de gaten en treedt waar nodig handhavend op.

Het onderzoek naar aanleiding van de aangifte bevindt zich momenteel in een gevorderd stadium. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de milieuschade, de verantwoordelijkheid van betrokken partijen en mogelijke overtredingen van milieuwetgeving. Niet alle nieuwe ontwikkelingen rondom Tata Steel kunnen binnen dit onderzoek worden meegenomen. Als elke nieuwe melding aan het lopende onderzoek wordt toegevoegd, zou dit leiden tot voortdurende vertraging en uitstel van een eindconclusie. Wel worden relevante nieuwe feiten afzonderlijk beoordeeld en, indien nodig, in andere procedures betrokken.

Het OM onderstreept dat het onderzoek met grote zorgvuldigheid wordt uitgevoerd. De zorgen van de briefschrijvers worden serieus genomen en spelen mee in de afwegingen. Het streven is om het onderzoek zo snel als verantwoord mogelijk af te ronden, met inachtneming van de rechten van alle betrokkenen en het belang van een zorgvuldig juridisch proces.

Tijdlijn zaken Tata Steel:

  • Mei 2021: aangifte van artikel 173a en 173b WvSr tegen Tata Steel door raadsvrouw mr. Ficq namens ruim 800 natuurlijke personen. Start bestudering aangifte op voldoende aanknopingspunten om strafrechtelijk onderzoek te starten.
  • Feb. 2022: start strafrechtelijk onderzoek door de Inlichtingen en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD), DCMR en politie op basis van concrete aanknopingspunten. In deze fase is het onderzoek afgebakend en is focus aangebracht. Er zijn vervolgens verschillende onderzoekshandelingen verricht.
  • Nov. 2022: OM voert schouw uit op terrein van Tata Steel.
  • Feb. 2023: Tata Steel wordt in ander strafrechtelijk onderzoek veroordeeld voor het niet of onvoldoende naleven van de regelgeving over potentieel verontreinigende activiteiten en de rechter legt boete van 110.000 euro op.
  • Medio 2024: nadat er focus is aangebracht richt het onderzoek zich nu op specifieke onderdelen van Tata Steel waaronder de KGF’s (Kooks- en Gasfabrieken).
  • Maart 2025: in weer een ander strafrechtelijk onderzoek legt de rechter een boete op van 140.000 euro voor schenden van milieuregelgeving.
  • Heden: het onderzoek is ver gevorderd en er zullen nog verschillende onderzoekshandelingen verricht moeten worden. Zodra die zijn afgerond zal de ILT-IOD het onderzoek afronden in een proces-verbaal en deze insturen naar het OM. Het OM zal dat proces-verbaal beoordelen en besluiten tot wel/geen vervolging.