HEEMSKERK - Twee grote oranje Amerikaanse schoolbussen stonden afgelopen week voor de deur van basisschool Otterkolken. In deze ‘Poetsbussen’ kreeg een grote groep kinderen voorlichting over een gezonde mond en controle van hun gebit.


“Otterkolken is een gezonde basisschool. Dat betekent dat wij gezond eten en gezond gedrag belangrijk vinden.” Aan het woord is Ben van den Burg, schoolleider van Otterkolken. “In alle groepen drinken de kinderen water, omdat dat goed is voor de ontwikkeling van het kinderbrein. En zo krijgen de kinderen veel minder suiker binnen en kunnen ze zich beter concentreren. Daarnaast krijgen de kinderen 3 keer per week gratis schoolfruit in de klas.”

In dit gezonde schoolbeleid past ook de Poetsbus. Dat is een instelling voor jeugdtandverzorging die zich inzet voor een gezonder kindergebit. De focus ligt bij de preventieve tandheelkunde en voorlichting. Met inachtneming van de Corona-regels worden de kindergebitten gecontroleerd en krijgen de kinderen tips mee voor thuis of een doorverwijzing naar de eigen tandarts.

Meester Daniël coördineert het bezoek van de Poetsbus op Otterkolken: “In alle groepen kregen de kinderen voorlichting over gezond eten en goed tandenpoetsen, aan de hand van het lespakket ‘hou je mond gezond’. Na de instructie kregen alle kinderen een nieuwe tandenborstel en tandpasta, zodat ze ook thuis aan de slag kunnen. Als hun ouders daarvoor toestemming geven, kunnen de kinderen hun gebit laten controleren in de Poetsbus. De meeste kinderen vinden dat leuk maar ook een beetje spannend”.