HEEMSKERK - Op 13 juli 2022 is het de laatste schooldag voor juf Sandra van Gulik, kleuterleerkracht op De Bareel in Heemskerk. Met een verrassing voor de kinderen neemt zij afscheid van haar kleuters, om te gaan genieten van een welverdiend pensioen.

Als afgestudeerd neerlandica besloot Sandra van Gulik in 1988 aan de slag te gaan bij een advocatenkantoor aan het Vondelpark in Amsterdam: “Ik kwam er al snel achter dat dit niets voor mij was. Ik wilde les gaan geven, maar waar? Met een eerste graad Nederlands mocht ik op alle scholen Nederlands geven, zelfs op de PABO. Maar lesgeven aan kleuters kon ik er niet mee.” Dat deed haar besluiten om als zij-instromer de verkorte PABO te gaan volgen met als specialisatie kleuteronderwijs.

In 1994 startte de kersverse juf op een basisschool in de Rivierenbuurt in Amsterdam. “De onbevangenheid van kleuters en de frisse, eigen kijk op de wereld vind ik het leukst. Het individuele contact met kinderen verveelt nooit. Kleuters volgen hun eigen logica en doen daarbij vermakelijke uitspraken. Dat vind ik geweldig!”. Om zich verder in kinderen te verdiepen volgde Sandra de opleiding tot gedragsspecialist. Daarmee kon ze kinderen helpen waarbij een blokkade het leren verhinderde. “Vanuit een veilige omgeving contact maken met kinderen is waar ik goed in ben. Ik geniet van gesprekken met kinderen en ik kan ze weer op weg helpen. Dat is zo mooi om te zien.”

Na een aantal jaren op De Molenhoek in Uitgeest, ging ze in 2006 op De Bareel in Heemskerk aan de slag in de vierde kleutergroep. Na verschillende jaren in de middenbouw kwam ze tot de conclusie dat bij de kleuters echt haar hart ligt. Ze geniet van het ongekunstelde contact met de kinderen en het vrije denken. Op de vraag of er in al die jaren veel veranderd is, schud ze haar hoofd. “Dat valt wel mee. Kinderen blijven kinderen. Wel zie ik dat de trend is om kleuters meer te laten spelen. Weer een beetje terug naar vroeger. De toetscultuur is langzaam op z’n retour, we gaan de waarde weer zien van spelend leren. En dat is een groot goed!”