HEEMSKERK - De Jongerenraad Heemskerk gaat voor het eerst naar Wronki in Polen. Van donderdag 19 tot en met zondag 22 mei zijn alle leden van de Jongerenraad Heemskerk in Wronki.

De Heemskerkers hebben reeds twee keer de Jongerenraad Wronki op bezoek gehad, in oktober 2019 en in december 2021. Tijdens het eerste bezoek van de Poolse delegatie ondertekenden beide raden een samenwerkingsovereenkomst.

In maart jongstleden reisden voorzitter Marcel Dijkstra en vicevoorzitter Quinn van Veen naar de stad Lentvaris in Litouwen om daar niet alleen hun vrienden uit Wronki te ontmoeten, maar om ook een overeenkomst te tekenen met een jongerencentrum aldaar. Er zijn tevens plannen om ook Cookstown in Noord-Ierland en Plérin in Bretagne, Frankrijk, erbij te betrekken.

Deze steden zijn voormalige partnersteden van Wronki. De banden met de steden krijgen door het initiatief van de jongerenraden een nieuwe impuls. Omdat in er in Beverwijk geen jongerenraad is, waren de Heemskerkers bereid om in 2019 de samenwerking op te starten. Mocht er wel een Jongerenraad Beverwijk worden gevormd – plannen daarvoor worden uitgewerkt – dan kan deze raad zich desgewenst bij het project aansluiten.

De jongeren – en oud-voorzitter van de stedenband Beverwijk-Wronki Wim Spruit – nemen deel aan een gezamenlijk programma in Wronki. Er is een feestelijke bijeenkomst rond het jubileumboek ‘IJmond-Wronki 1980-2020’ in de bibliotheek, een diner in Hotel Olympic voor alle betrokkenen om van gedachten te wisselen over de verdergaande samenwerking en ook wordt er het Beverwijkplein onthuld.

Jong en oud ontmoeten elkaar in een van de scholen in Wronki. De schrijver van het jubileumboek Wim Spruit zal vertellen over ruim veertig jaar samenwerking en Marcel Dijkstra en Quinn van Veen houden een inleiding over Nederland in het algemeen. De drie andere leden van de Jongerenraad Heemskerk zijn Marit Goverde, Jesse de Groot en Robin Hillebrand.

Voor meer informatie over de Jongerenraad Heemskerk: website www.jongerenraad-heemskerk.nl