HEEMSKERK/WIJK AAN ZEE – Met het kabellegschip Isaac Newton, het werkschip Adhémar de Saint-Venant en een op afstand bestuurbaar kabelbegraafvoertuig, heeft aannemerscombinatie Jan de Nul Group/LS Cable & System de installatie van de tweede zeekabel voor het offshore windpark 'west Alpha' afgerond. In de afgelopen weken is ruim zestig kilometer kabel in de zeebodem gelegd tussen het strand van Heemskerk en het 'stopcontact' dat netbeheerder TenneT op zee laat bouwen.

Vorig jaar zomer trok Jan de Nul vier zeekabels vanaf het strand van Heemskerk in mantelbuizen onder de duinen door. Na de installatie van de twee zeekabels voor het windpark Hollandse Kust (noord) werden de eerste kilometers van de twee kabels voor 'west Alpha' afgedopt in de zeebodem gelegd. Na de succesvolle installatie van de eerste zeekabel, haalde Jan de Nul in april – op zo'n vijf kilometer vanaf het strand – het afgedopte deel van de tweede kabel voor 'west Alpha' boven water.

Draaitafel
Na de koppeling door het team van de Zuid-Koreaanse kabelfabrikant LS Cable & System, werd de kabel weer op de zeebodem gelegd. Tegelijkertijd verscheen het werkschip Adhémar de Saint-Venant voor de kust met aan boord het onbemande kabellegvoertuig UTV1200. Zodra de Isaac Newton ging varen, wikkelde de kabel zich langzaam af van de grote draaitafel aan boord. Later gevolgd door de Adhémar de Saint-Venant voor de besturing van de UTV1200, die de kabel vervolgens in de zeebodem legde.

Voor de kust
Op 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee liet TenneT vorig jaar augustus al het stalen onderstel (jacket) voor het transformatorplatform op de zeebodem plaatsen. Op dit stopcontact worden de turbines van het windpark straks aangesloten. Met het intrekken van de laatste kabel via het kabeldek zit de klus er voor de aannemerscombinatie op.

Mooie prestatie
Thijs den Hamer, projectleider namens TenneT, kijkt tevreden terug op dit deel van het project. "Met de installatie van de zeekabels voor de windparken 'noord' en 'west Alpha' heeft de aannemer een mooie prestatie geleverd binnen de beoogde planning. Na de zomer laten we de kant-en-klare bovenbouw (topside) op het onderstel plaatsen, waarna we de kabelaansluitingen kunnen testen."

Deels getest en gereed
Voor het testen gaat het dan om de verbinding tussen het stopcontact voor 'west Alpha' en het transformatorstation in Wijk aan Zee. Den Hamer: "Vanaf het transformatorstation in Wijk aan Zee tot aan ons hoogspanningsstation langs de snelweg A9 bij Beverwijk zijn alle circuits voor de drie windparken Hollandse Kust (noord), (west Alpha) en (west Beta) al getest en klaar voor gebruik."

Oplevering
Zodra de testen zijn afgerond, zal TenneT de aansluiting voor 'west Alpha' in het eerste kwartaal van 2024 opleveren. Daarna is de beurt aan exploitant Ecowende (Shell/Eneco) om het windpark te laten bouwen, zodat de turbines op zee in 2026 energie uit wind kunnen produceren. Met een vermogen van 700 megawatt komt de hoeveelheid duurzame energie die dan door TenneT aan land wordt gebracht overeen met 2,5 tot 3 procent van het huidige verbruik in Nederland.