Er is een minimarkt waar je informatie vindt over bijzonder kruidengebruik, koken en gezond eten. Ook kun je hier van alles proeven. Er staan kramen van Theevrouw Marloes, Ayurvedisch specialist Gillian, Melktap-boer Matthijs en biologische groenten van de Duintuin. En elk half uur is er een 'rondje met Jarka' door de eetbare tuin. Verder zijn er lezingen, én een humoristisch straattheater.
Schatkist voor ons voedsel
Van 13.30 -14:15 uur vertelt Lana Bruijn van het Centrum Genetische Bronnen Nederland (CGN) over de toekomst van ons voedsel. Zij legt uit hoe belangrijk het is om variaties in de rassen te behouden, zodat men gewassen kan aanpassen aan ziektes, droogte of veranderende smaken. Daarin spelen oude Nederlandse rassen een belangrijke rol, en daarom moeten deze 'vergeten' groenten en fruit bewaard blijven voor toekomstige generaties. Je hoort hoe CGN zaden verzamelt, test en opslaat, om ze later weer te kunnen laten uitgroeien. Zo zorgen ze ervoor dat onze landbouw sterker, veerkrachtiger en toekomstbestendig wordt.
Slimme combinaties met eetbare planten
Iris Veltman, voedseldeskundige en tuinontwerper, legt van 15.00-15.45 uur uit hoe je eetbare planten zo combineert, dat ze elkaar versterken en jou werk uit handen nemen. Je leert plantcombinaties maken volgens permacultuur, een manier van ontwerpen mét de natuur in plaats van ertegenin. Je ontdekt verschillende functies die planten kunnen vervullen én welke planten je daarvoor in jouw tuin zou kunnen inzetten. Dat varieert van multifunctionele moestuinplanten tot eetbare inheemse en smakelijke sierplanten. Laat je inspireren met ideeën voor een levende, productieve tuin met multifunctionele beplanting.
Straattheater met Zweedse kok en Chirurgijn
Om 14.30 en 16.00 uur neemt acteur Joachim je op verrassende en humoristische wijze op sleeptouw als 'Chirurgijn Dr. Salieus' en de van de Muppets bekende 'Zweedse Kok.
Kortom een geweldig leuke en leerzame middag in Kasteeltuin Assumburg aan de Tolweg in Heemskerk. De toegang is zoals altijd gratis.