WIJK AAN ZEE - Gemeenten in de IJmond zijn geschokt na de zoveelste grafietregen vanmorgen afkomstig van Tata Steel. De gemeenten scharen zich achter de oproep van de provincie dat de staalgigant zich moet houden aan de nieuwe afspraken en "inwoners zekerheid moeten hebben dar de grafietregen daadwerkelijk stoppen".

Dat valt te lezen in een persbericht op de website van de gemeente Velsen. "De IJmond gemeenten staan in nauw contact met de provincie en Tata Steel om de grafietregens te stoppen", aldus de gezamenlijke oproep.

Vanmorgen stuurde Tata Steel een waarschuwingsbericht dat mensen in Wijk aan Zee mogelijk hinder konden ondervinden van vrijgekomen grafiet.

Harde wind
Volgens staalgigant Tata Steel is er - na nader onderzoek - vanmorgen in Wijk aan Zee geen nieuw stof gevonden, ondanks het grafietalarm dat mensen kregen. De harde wind op het terrein zou de boosdoener zijn geweest.

Volgens een nieuwe verklaring van de staalproducent is er vanmorgen een medewerker in Wijk aan Zee direct onderzoek gaan doen naar de vrijgekomen grafiet, maar kon hij niets vinden. Wel zou er bij slakverwerker Harsco grafiet zijn vrijgekomen en heeft zich dat op het terrein verspreid door de extreem harde wind, zo luidt de verklaring. Tata spreekt dus een nieuwe grafietregen tegen.

'De maat vol?'
GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger gaat in de Kamer vragen stellen over de aanhoudende grafietregens, terwijl Tata Steel heeft aangegeven extra maatregelen te nemen. "Wanneer is de maat vol", zegt ze in een bericht op Twitter. "Welke stappen gaat de staatssecretaris nu zetten? Vragen aangemeld."

Omwonenden, met name in Wijk aan Zee, hebben sinds november vorig jaar regelmatig last van de uitstoot van Tata en Harsco. Het staalbedrijf is al tientallen keren beboet.