HEEMSKERK - Tijdens Koningsdag speelde Martin Wittebrood, docent Koper bij Cultuurhuis Heemskerk, samen met zijn vrouw en kinderen en overbuurman op 1,5 meter afstand met gitaar, het Wilhelmus vanuit zijn voortuin. Alle gezinsleden van Martin zitten in de muziek. Zo ontstond er een mooi buitenoptreden in de woonplaats van Martin in Egmond aan de Hoef. Als koperdocent geeft Martin voornamelijk trompetlessen bij het cultuurhuis. Maar cornet en bugel behoren ook tot de mogelijkheid.

Vanaf half maart worden de lessen online gegeven vanwege de coronamaatregelen. Wel even wennen en niet optimaal maar te doen, volgens de docenten van Cultuurhuis Heemskerk. Het geluid wordt altijd wat vervormd langs het digitale kanaal. Geluid is juist van essentieel belang bij instrumentlessen. Marieke de Goede, 12 jaar, en Jesse Sowa, 13 jaar, beide wonende in Heemskerk en leerling van Martin Wittebrood hebben de taptoe via skype aangeleerd en zullen Cultuurhuis Heemskerk vertegenwoordigen door de taptoe te spelen op 4 mei tijdens dodenherdenking vanuit hun thuissituatie.

Martin Wittebrood: ‘Ik vind het belangrijk om de jeugd de jaarlijkse herdenking te laten beleven en vooral mijn trompetleerlingen het taptoesignaal in te laten studeren. In mijn familie is 4 mei zeer bijzonder. Al op 8-jarige leeftijd in het begin van de zestiger jaren kwam ik via de muziekvereniging Lamoraal van Egmont in aanraking met de jaarlijkse herdenking. Ik speelde toen al trompet en mijn oudste broer Cor speelde als trompettist van de vereniging de last post (de Engelse versie van het taptoesignaal). Tegenwoordig wordt bij de landelijke herdenking het taptoesignaal gespeeld, maar uit traditie wordt nog steeds bij veel herdenkingen nog de last post uitgevoerd. Mijn broer Gerard nam het later van hem over en heeft jaren lang de last post gespeeld. Zestien jaar geleden besloot hij te stoppen en was ik als jongste broer aan de beurt. Omdat ik als trompetdocent en dirigent verbonden was aan muziekvereniging Crescendo uit Medemblik, heb ik daar 25 jaar de last post bij de herdenking op 4 mei gespeeld. Mijn toen 13-jarige dochter Maaike heeft als min of meer verplichting de taak van haar oom overgenomen en speelt nu voor de 16e keer de last post bij de herdenking in Egmond aan de Hoef. Dit jaar wel heel speciaal, zonder publiek en op een ander tijdstip.

Vorig jaar mocht ik haar vanwege ziekte eenmalig vervangen, maar ze is zeer gemotiveerd om nog jaren “onze” traditie binnen de Familie Wittebrood voort te zetten.
Heel mooi dat gedurende vele jaren mijn dochter Maaike en ik op hetzelfde tijdstip op 4 mei maar dan zo’n 50 kilometer uit elkaar de last post mochten spelen.’
Martin hoopt dat Marieke en Jesse in Heemskerk hetzelfde gevoel als trompettist ervaren bij het spelen van de taptoe tijdens de jaarlijkse herdenking van alle overledenen van oorlogsgeweld in de wereld
en de slachtoffers van de tweede wereldoorlog in het bijzonder.

Cultuurhuis Heemskerk vindt het belangrijk om juist in deze coronaperiode het belang van muziek en cultuur zichtbaar te maken. Muziek verbindt, geeft plezier en ontspanning maar is ook van grote toegevoegde waarde bij gedenkwaardige momenten.
Meer info op www.cultuurhuisheemskerk.nl.