HEEMSKERK - De petitie die de geschorste onderwijsassistent Gerrit Keeman uit Assendelft een hart onder de riem moet steken, is inmiddels al meer dan tweeduizend keer ondertekend. "Het is een held, respect voor de leraren!", luidt een van de reacties.

Keeman kreeg afgelopen week te horen dat hij tot zijn pensioen niet meer terug hoefde te komen op het Kennemer College in Heemskerk, nadat een filmpje viral ging waarin te zien was dat hij een opstootje had met een leerling. Bewoners uit Heemskerk en omstreken startten de petitie. "We vinden het belachelijk hoe respectloos leerlingen tegen leraren doen tegenwoordig", legden ze uit.

De leerling in het filmpje hield dreigend een kruk in zijn handen, terwijl klasgenoten beledigingen riepen. Uiteindelijk gooide de leerling de kruk tegen de schenen van Keeman. Dat was voor hem de druppel: hij greep de jongen bij zijn nekvel en zei "opsodemieteren nu".

Sindsdien zit de Assendelfter thuis. Omdat hij in februari met vervroegd pensioen zou gaan, hoeft hij van de school niet terug te keren. De jongen in het filmpje mocht volgens de school "na een goed gesprek wel weer terugkomen". Veel betrokkenen vinden dat onbegrijpelijk en steunen de onderwijsassistent daarom niet alleen via de petitie, maar ook met een kaartenactie.

"We willen laten merken dat de school misschien niet achter hem staat, maar Heemskerk wel", aldus initiatiefnemer Bert Jacobsz. "Dit zou maar je laatste ervaring van je werkende leven zijn voor je pensioen."

'Niet aan moeder komen'
NH Nieuws sprak gisteren met de geschorste onderwijsassistent. Volgens Keeman maakte de leerling opmerkingen over zijn 90-jarige moeder, waarna hij de jongen de klas uit probeerde te zetten. "Hij bejegende mijn moeder van 90. Met de meest grove taal. Dat was voor mij de trigger waardoor ik omging", vertelt Keeman. "En daar houd ik niet van. Je moet niet aan mijn moeder komen."

Bekijk hier het interview met Keeman door NH Nieuws