HEEMSKERK - Een feestje woensdag 23 oktober in Heemswijk in Heemskerk! Team Nico overhandigde het team van de zorginstelling een BeleefTV t.w.v. 11.000 euro.
Deze tv activeert en stimuleert mensen met dementie. Team Nico is een delegatie van 12 naasten van Nico de Groot (72).
Nico komt oorspronkelijk uit Akersloot en woont sinds vorig jaar in Heemswijk vanwege zijn ziekte van Alzheimer. Op 21 en 22 september fietste Team Nico het klokje rond tijdens de 24uurs fietsestafette 2bike4alzheimer. Van alle 36 fietsteams die meededen wist het team uit Akersloot 25.860 euro op te halen voor onderzoek naar dementie, het hoogste sponsorbedrag. Hierdoor mocht Team Nico een BeleefTV schenken aan een zorginstelling naar keuze.Helma de Groot, schoondochter van Nico en teamcaptain van het fietsteam: “Wij hoefden natuurlijk niet lang na te denken waar de BeleefTV een mooie plek zou krijgen.
In zorginstelling Heemswijk wonen naast mijn schoonvader nog vele andere mensen met alzheimer of een andere vorm van dementie. Voor hen is deze tv een uitkomst. Het stimuleert en activeert het brein. Ik had me geen mooier cadeau kunnen voorstellen en hoop dat cliënten en medewerkers er ongelofelijk veel aan zullen hebben.”

Arno van Gemert, projectleider 2bike4alzheimer: ‘’Fantastisch om hier in Heemskerk te zijn bij zorginstelling Heemswijk als sluitstuk van de achtste editie van 2bike4alzheimer. Team Nico heeft ontzettend veel activiteiten ontplooid om zoveel mogelijk sponsorgeld binnen te halen en een sportieve fietsprestatie van formaat neergezet. Ik zie alleen maar blije gezichten hier tijdens de overhandiging van de BeleefTV. Dank aan De BeleefTV voor het ter beschikking stellen van deze mooie prijs’’.

In zorginstelling Heemswijk krijgt de BeleefTV een mooie plek. Het zal volop gebruikt worden door de cliënten en medewerkers. In de zorginstelling wonen 107 mensen met dementie.

Over BeleefTV
De BeleefTV is een multifunctionele, digitale activiteitentafel die senioren met dementie activeert en prikkelt. Het product is ontstaan uit de behoefte van een zorgleverancier om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het welzijn van haar bewoners. Gebrek aan activiteiten verergert het proces wanneer we het hebben over de verschillende vormen van dementie. Gebrek aan prikkels zorgt ervoor dat de hersenen niet worden gestimuleerd. Dit komt het dementieproces niet ten goede. Het spelen van stimulerende spelletjes, het luisteren van muziek en het ophalen van herinneringen brengt de bewoners van zorginstellingen dichter bij elkaar en hun omgeving. De BeleefTV zorgt voor een waardevolle dagbesteding die garant staat voor plezier en een positieve prikkeling van de hersenen. De verschillende spelletjes dagen de cliënten zowel mentaal als fysiek uit. Op deze manier worden de hersenen en de fijne motoriek op een prettige wijze gestimuleerd. De BeleefTV brengt mensen in verbinding. www.debeleeftv.nl.

Over 2bike4alzheimer
Met het jaarlijkse fietsevenement vraagt Alzheimer Nederland aandacht voor dementie en zamelt geld in voor wetenschappelijk onderzoek. Er is gekozen voor een rit van 24 uur waarbij de deelnemers elkaar afwisselen, omdat dat evenveel uren zijn als iemand met dementie op den duur zorg nodig heeft per dag. Door dag en nacht te fietsen, ervaren de deelnemers wat mensen met dementie meemaken; ze raken hun dag- en nachtritme kwijt. 2bike4alzheimer beleefde op 21 en 22 september in 2019 de achtste editie. Er deden 36 teams mee, 327 deelnemers in totaal. De deelnemersgroep bestond uit mensen uit de zorg, personeel van bedrijven, familie, vrienden, kennissen en anderszins betrokkenen bij dementie. In totaal werd er 192.372 euro opgehaald voor onderzoek naar dementie. Dit is hard nodig want er is nog geen geneesmiddel voor dementie, 280.000 Nederlands hebben de ziekte en dit aantal zal in de toekomst alleen maar toenemen. De 9e editie van 2bike4alzheimer vindt plaats op 19 en 20 september en start in het Gelderse Voorthuizen. www.2bike4alzheimer.nl