HEEMSKERK - De woonwinkel aan de Gerrit van Assendelftstraat 17 is onlangs gesloten op last van de gemeente. Dit heeft veel vragen opgeroepen. Inwoners zijn teleurgesteld dat een winkel die in een lang leegstaand pand zijn deuren heeft geopend alweer moet sluiten. Wethouders Gaatze de Vries en Marieke van Dijk leggen uit wat er aan de hand is. “Dit pand, waar de bibliotheek voorheen gehuisvest was, heeft de bestemming maatschappelijk. Dat betekent dat er geen detailhandel, dus winkels in mogen, legt wethouder Gaatze de Vries uit. “En”, vult wethouder Marieke van Dijk aan, “We hebben in de regionale detailhandelsvisie afgesproken dat er geen extra vierkante meters winkelruimte meer bij mogen komen in Heemskerk.


Dit is afgesproken omdat in de gebieden waar winkels zijn helaas al winkelruimte leeg staat. Om te voorkomen dat hét winkelgebied van Heemskerk (het centrum) meer leegstand krijgt, willen we niet dat er buiten het centrum extra winkelruimte erbij komt. We willen juist dat leegstaande winkels in het centrum weer gebruikt gaan worden door ondernemers. Het pand aan de G. van Assendelftstraat ligt niet in het echte winkelgebied, maar vlak daarbuiten.”

Omgevingsvergunning terecht geweigerd
Gaatze de Vries: “De eigenaar van het pand heeft een omgevingsvergunning aangevraagd, die de gemeente om deze redenen heeft geweigerd. Ook de rechtbank staat op het standpunt dat de gemeente juist gehandeld heeft door geen vergunning te verlenen. Helaas hebben de huurders toch hun winkel geopend. Ik vind het heel vervelend voor hen, maar we vinden echt dat we de vergunning niet kunnen afgeven. De eigenaar van het pand is in hoger beroep gegaan tegen het besluit van de rechtbank. Dat moeten we afwachten, maar het betekent nog steeds dat de winkel niet open mag”.