HEEMSKERK - Op zaterdag 15 december 2018 opent wethouder Aad Schoorl om 14.00 uur de expositie ‘Uit hout geboren’ van Vladimir Bakun in de hal van het gemeentehuis. Het Byzantijns koor Perezwon zingt onder leiding van Chris Jobse een deel van hun repertoire.

De Stichting Kijk Heemskerk is de uitdaging aangegaan om de expositie en de kerstsfeer in harmonie samen te brengen. Ivan Bakun (1965) is geboren in Zuid-Siberië en groeide op in de werkplaats van zijn vader. Zo maakte hij kennis met het verfijnde Russische houtsnijwerk. Na zijn middelbare school en de hoge technische school volgde hij op de volksuniversiteit van Moskou een tweejarige opleiding houtbewerken. Hij bewerkte hout gevonden langs de Siberische rivieren. In de jaren negentig, op zoek naar een beter leven, vertrok hij naar Nederland en vestigde zich in IJmuiden

Hout leeft, het is warm en aaibaar
In IJmuiden zocht hij naar wrakhout, afgebroken boomtakken en verzamelde restanten planken van houtbewerkingsbedrijven. De kleine afmetingen van dit hout beperkten zijn mogelijkheden maar vergrootten zijn drang om de innerlijke schoonheid van het hout te ontdekken. "Hout leeft, het is warm en aaibaar," zegt Bakun. Hij ontwikkelde een unieke techniek waarbij hij de kern van hout, vol nerven en groeilagen, weet bloot te leggen. Zijn houtobjecten zijn het resultaat van een lange zoektocht naar het hart en de diepliggende geheimen van hout.