HEEMSKERK - Met het leerzame spel Democracity leren kinderen uit groep 8 van verschillende basisscholen samen beslissingen te nemen. Ze komen in maart langs op het gemeentehuis en bouwen samen aan hun zelfbedachte stad.

Met Democracity zetten we de deuren open voor leerlingen

Democracity is een interactief spel. Het spel bestaat uit verschillende onderdelen van een stad, zoals woningen, sportclubs, scholen, groen en de brandweer. Voor de inrichting van de stad richten de kinderen verschillende politieke partijen op. Samen vormen zij de volksvertegenwoordiging van Democracity. Medewerkers van Prodemos (het huis voor democratie en rechtstaat) begeleiden het spel.

De zelfbedachte stad begint in het midden van de Raadzaal waar op dat moment alleen nog woningen staan. De leerlingen beslissen samen wat ze nog meer willen bouwen in Democracity. Hierbij leren ze dat overleggen en argumenteren belangrijk is in een democratische samenleving. En dat je niet altijd je zin krijgt.

Tijdens een deel van het spel komen wethouder Aad Schoorl en een lid uit de Jongerenraad langs om vragen van leerlingen te beantwoorden. Scholen kunnen zich ieder jaar aanmelden om mee te doen met het spel.