HEEMSKERK - Horecaondernemers en gemeente zijn zeer teleurgesteld dat er ook dit jaar tijdens de Volksfeesten geen horeca-evenementen kunnen plaatsvinden. De Rijksoverheid heeft op 13 augustus geen versoepelingen aangekondigd op het gebied van evenementen. Voor de horecaondernemers is er helaas geen ruimte om onder de regels die nu gelden een veilig en gezellig evenement te organiseren.


Een evenement zonder vaste zitplaats en met testen voor toegang in de buitenlucht mag voor maximaal 750 mensen. Dit is een fractie van de te verwachten aantallen en daardoor niet realiseerbaar. Burgemeester Sicko Heldoorn en wethouder Aad Schoorl: “We vinden het enorm jammer dat de coronaregels niet op tijd voor onze traditionele eerste week van september versoepeld zijn. Gemeente en horecaondernemers hebben samen keihard gewerkt om de plannen klaar te hebben, mochten de regels wel zijn versoepeld. We hadden het de horecaondernemers echt gegund, na de heel zware periode die zij achter de rug hebben.”

De horeca is vanzelfsprekend wel open, onder regels zoals die nu ook gelden. De kermis kan met de benodigde aanpassingen vanaf woensdag 1 september tot en met vrijdag 3 september op het kermisterrein aan de Johannes Poststraat wel gaan draaien. Er is een maximum van 2.000 bezoekers tegelijkertijd op het kermisterrein gesteld. Er komen camera’s die het aantal bezoekers gaan tellen. Het maximum houdt in dat bezoekers ook zullen moeten wachten voordat zij het kermisterrein op kunnen.

Handhaving centrum en illegale feesten

De gemeente ziet erop toe dat de regels zoals die nu voor de openbare ruimte gelden, ook tijdens de drie dagen kermis worden gehandhaafd. Er geldt nog steeds dat we 1,5 meter afstand moeten houden. En ook is het verboden om op straat alcoholhoudende drank te gebruiken. Daarnaast is er extra aandacht voor feesten die mensen op hun eigen terrein willen organiseren. Ook daar geldt dat er 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Hierop zet de gemeente ook extra handhaving in.