HEEMSKERK - Op donderdag 4 mei vindt de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Heemskerk plaats. Naast het gemeentebestuur en de Stichting 4 en 5 mei Heemskerk is er ook een luitenant van de Britse Marine als afgevaardigde van de Britse Ambassade aanwezig. Het vertrekpunt van de stille tocht is het gemeentehuis aan het Maerten van Heemskerckplein. Het bestuur van de Stichting 4 en 5 mei Heemskerk nodigt iedereen uit om mee te doen aan de dodenherdenking.


Het programma van de herdenking

  • 19.05 uur: verzamelen van de deelnemers aan de stille tocht op het plein voor het gemeentehuis;
  • 19.20 uur: vertrek stoet naar het vredesmonument bij de Dorpskerk;
  • Na aankomst bij het monument houdt burgemeester Alexander Luyten een toespraak. Ook wordt er een gedicht voorgedragen;
  • Vanaf 19.30 uur speelt Muziekcorps St. Caecilia een aantal muziekstukken.

2 minuten stilte

Vanaf 20.00 uur nemen we 2 minuten stilte in acht. Aansluitend leggen leden van het gemeentebestuur, vertegenwoordigers van de Stichting 4 en 5 mei Heemskerk en de Britse Ambassade kransen bij het Vredesmonument. Daarna leggen 2 leerlingen van basisschool De Otterkolken bloemen namens alle Heemskerkse kinderen. En leerlingen van verschillende basisscholen leggen kransen bij de 7 eregraven van de Engelse oorlogsvliegers en hun Nieuw-Zeelandse collega, die in december 1943 omkwamen in het duingebied van Heemskerk. Rond 20.45 uur is de herdenking afgelopen.

Thema van dit jaar is Leven met Oorlog

Het thema van de nationale dodenherdenking op 4 mei en de viering van Bevrijdingsdag 5 mei is dit jaar “Leven met oorlog”. Meer informatie op 4en5meiheemskerk.nl en op 4en5mei.nl.