HEEMSKERK - Het beste plan voor het gebouw aan de Kerklaan 1 is bekend. De winnende partijen Stadsherstel Amsterdam in samenwerking met Stichting Woongroep Sint Joseph en Stichting Goed voor Elkaar hebben met het ingediende plan en bod het hoogste gescoord in de verkoopprocedure. Stadsherstel als koper van het gebouw is daarmee de partij aan wie de gemeente de Kerklaan 1 gunt.

Op de begane grond komt Stichting Goed voor Elkaar met een zorg gerelateerde lunchroom en winkel dat onder begeleiding door jongvolwassenen met een beperking zal worden gerund. Ook op de begane grond komen ruimten die naast een publieke functie ingezet kunnen worden voor dagbesteding in samenwerking met ouderen. Op de bovenverdiepingen komen zestien tweekamer appartementen van Stichting Woongroep Sint Joseph voor de huisvesting van jongvolwassen met een beperking aangevuld met een aantal gezamenlijke woonkamers.

Dit plan is geselecteerd uit totaal vier ingediende plannen die voldeden aan alle inschrijvingseisen. De gunningscommissie, bestaande uit vijf personen, heeft de plannen op de volgende vijf criteria beoordeeld.

  1. De mate waarin de nieuw functie de ‘beleving’ van de Kerklaan versterkt;
  2. De mate waarin het pand in de nieuwe functie (gedeeltelijk) toegankelijk blijft voor publiek;
  3. De mate waarin de nieuwe functie zich richt op de totstandkoming speciale woonvormen;
  4. De mate waarin de nieuwe functie een sociale of educatieve toegevoegde waarde heeft;
  5. De mate waarin het pand wordt verduurzaamd, waarbij gebruik wordt gemaakt van zowel energiebesparende maatregelen als het duurzaam opwekken van energie.

Op de eerste vier criteria scoorde het winnende plan het hoogste van alle ingediende plannen. Op het vijfde criterium scoorde het plan ruim voldoende: energiezuinig en aardgasvrij. Nadat de combinatie werd gemaakt met het ingediende businessplan en de bieding is dit plan als winnaar uit de procedure gekomen. Op deze uitkomst zijn geen bezwaren binnengekomen; volgens afspraak wordt de koopovereenkomst tussen de gemeente en Stadsherstel binnenkort getekend.