HEEMSKERK - De energieprijzen zijn het afgelopen jaar enorm gestegen. Steeds meer Heemskerkers hebben hierdoor moeite met het betalen van hun rekeningen. De gemeente gaat hen ondersteunen. Wethouder Ron Suanet: “We hebben van de raad 500.000 euro beschikbaar gekregen om – samen met externe partners – de inwoners te helpen die het het moeilijkst hebben. We laten niemand vallen.”

In Heemskerk hebben veel inwoners te maken met energiearmoede. Hun energierekening is zó hoog dat ze hem niet meer kunnen betalen. Zij kunnen bij de gemeente de eenmalige energietoeslag van €1.300 aanvragen. Aan ruim 1550 inwoners is deze energietoeslag inmiddels toegekend. Ruim 450 aanvragen zijn nog in behandeling.

Bespaarbox

Naast deze landelijke regeling heeft de gemeente een eigen actieplan energiearmoede in uitvoering. Dat bestaat uit maatregelen voor de korte en de lange termijn. Wethouder Ron Suanet: “Er zijn ongeveer 2000 huishoudens in Heemskerk met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum. Zij wonen vaak in slechtgeïsoleerde huizen. Op de korte termijn willen wij hen helpen om hun energierekening te verlagen. In samenwerking met EcoHeemskerk en WoonopMaat bieden we hen een gratis bespaarbox en energieadviezen aan.”

Energiebesparende materialen

De gratis bespaarbox bevat artikelen zoals ledlampen, tochtstrips en een radiatorventilator. Het gratis energieadvies wordt gegeven door energiecoaches van EcoHeemskerk. Ron Suanet: “Zij komen langs en adviseren over mogelijke besparingen. Van het vervangen van de douchekop en het afkitten van tochtranden tot het aanbrengen van brievenbuskleppen en radiatorfolie. Vervolgens zorgen vrijwilligers van de Algemene Hulpdienst samen met de professionals van IJmond Werkt!, wanneer gewenst, voor het aanbrengen van deze energiebesparende materialen.”

Noodfonds

Mensen die in de problemen komen door hun energierekening kunnen ook altijd terecht op het Serviceplein. Ron Suanet: “Het gereserveerde budget is ook bedoeld om inwoners te helpen die dreigen van gas en elektra te worden afgesloten. Daarvoor hebben we een noodfonds opgericht. Verder kunnen inwoners die niet in aanmerking komen voor de energietoeslag maar wel in een schrijnende situatie zitten, wellicht aanspraak maken op Bijzondere Bijstand.”